Den senaste tiden har jag haft den fantastiska möjligheten att få föreläsa på Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg. Gymnasiet som jag själv gick på för snart 10 år sedan. Om du hade frågat mig för 10 år sedan att jag skulle föreläsa och stå inför stora grupper och prata hade jag aldrig trott det själv. När jag var yngre så var det bland det jobbigaste och mest ångestframkallande som jag kunde göra. Idag så älskar jag att stå inför stora grupper och dela med mig.

 

Anledningen till att jag idag älskar det är för att jag har utvecklats mycket inom mig själv, förr var jag mer rädd för vad folk tyckte och tänkte om mig när jag stod längst fram i klassen. Idag tänker jag mer på att fokusera på det värdet och det budskapet jag vill förmedla.

 

Det jag har föreläst om på Birger Sjöberggymnasiet har handlat om min egen historia genom psykisk ohälsa och hur det har format mig som individ. För er som inte vet så mycket av min historia så hade jag otroliga problem med ångest och nervositet när jag var yngre. Så mycket att jag vissa perioder av mina tonår inte ens kunde förmå mig själv att gå till skolan.

 

Detta var något som var otroligt tufft för mig men som jag idag ser som en stor och viktig del av min resa, hade jag inte gått igenom dessa “lågvattenmärken” i mitt liv så hade jag aldrig varit den starka individen som jag ser mig som idag. Jag behövde må skitdåligt för att långsamt lära mig hur jag kunde strukturera om min egen grund och skapa en fast sådan att kunna stå på.

 

Med det sagt är inte mitt liv alltid fantastiskt, det finns stunder då jag fortfarande tvivlar på mig själv, stunder då jag ifrågasätter min existens och mening på denna jord. Men med det jag har i bagaget så har jag lärt mig många olika verktyg för att ta tag i saker när det känns jobbigt och tufft. Jag har lärt mig vad som kan få mig ur balans och vilka saker som kan hjälpa mig att hitta tillbaka till balansen igen.

 

Livet är en enda stor sinuskurva, det går upp, sen går det ner, i evighet. Så om du känner att livet suger just nu, var beredd på att det kommer ske en vändning, och känns livet rätt göddigt, var redo på att det också kan vända.

 

Är det en sak som jag saknade när jag växte upp och gick igenom vad som ibland kändes som en enda lång mardröm så var det någon som förstod mig och vad jag gick igenom. Jag saknade någon som öppet pratade om psykisk ohälsa och som hade gått igenom samma sak och tog sig igenom det mörka träsket. Någon att relatera till som normaliserade saker som ångest, nervositet, sorg och visade att allt är okej.

 

Vad som förvärrade min situation när jag var yngre var skammen och den upplevda ensamheten i att jag var den enda som gick igenom detta. Nu när jag är vuxen har jag insett hur otroligt naivt det var att tro det. Jag tror de flesta i sina tonår går igenom saker som är otroligt jobbiga och hade vi kunnat vara mer transparenta med våra mänskliga upplevelser så hade det blivit en betydligt enklare tillvaro att befinna sig i.

 

Därför kollar jag tillbaka på det som jag upplevde i mina ungdomsår som en förklädd välsignelse, för idag kan jag dela med mig om mina upplevelser på ett autentiskt och rått sätt som gör att jag kan läka tonårs-Robin som var helt vilsen utan vägledning. Jag kan idag vara den personen som jag saknade, vilket är helt fantastiskt.

 

För andelen barn och ungdomar (och för den delen många vuxna) lider i allt högre grad av psykisk ohälsa, då stress och ångest har lavinartat ökade bara de senaste 10 åren.

 

Här är lite fakta, bland annat i från svenska folkhälsomyndigheten som är lika intressant som skrämmande: 

 

  • Idag är psykisk ohälsa den vanligaste anledningen till sjukskrivning i Sverige.
  • 46% av alla sjukskrivningar idag är på grund av psykisk ohälsa, det är en ökning på 129% från juni 2011 – juni 2017
  • I åldrarna 10-17 har psykisk ohälsa ökat med 100% de senaste 10 åren
  • I åldrarna 18-24 är ökningen 70%

 

Detta är något som vi inte kan blunda för, detta är något som måste ses över i vårt samhälle och diskuteras mer. Varför mår vi allt sämre trots att vår levnadsstandard höjs? Vad kan vi göra för att skapa mer balans, hälsa och välmående i våra liv? Hur kan vi ta hand om varandra på ett mer holistiskt sätt?

 

Psykisk ohälsa är en av de största anledningarna till att 1544 personer i Sverige år 2017 valde att själva avsluta sina liv. Ett skrämmande faktum är att rent statistiskt så är den största anledningen till att jag som man kommer dö innan 50 inte är på grund av cancer eller bilolycka. Nej den största faktorn till varför män inte upplever sin 50 årsdag i dagens samhälle är på grund av självmord. Självmord har blivit så vanligt att det till och med har bidragit till att mäns genomsnittliga livslängd har minskat.

 

Det är därför jag brinner för att skapa ökad medvetenhet kring dessa frågor, det är därför jag försöker engagera mig i manscirklar och vill öppet prata om dessa ämnen. För det är så otroligt viktigt och det är så otroligt mycket potential som går till spillo. Så mycket kärlek som kan delas istället för misär och psykisk ohälsa.

 

 

Att komma ut och föreläsa om detta ämnet har varit otroligt givande och det är något som jag vill skapa mer vetskap kring, om du känner att denna bloggpost har påverkat dig och berört dig, sprid den vidare, prata om dessa ämnen som annars kan vara lite tabu. Och jobbar du inom skola eller på en arbetsplats där du skulle vilja öka den generella kunskapen kring dessa ämnen: Kontakta mig, jag vill mer än gärna ha fler arbetsplatser och skolor att komma ut till och sprida mina erfarenheter. För jag inser att det i sin tur kan hjälpa och inspirera andra till att tänka om och växa.

 

Tack för att du tagit dig tiden till att läsa.

 

Kärlek / Robin

För dig som vill läsa mer:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/

https://ki.se/nasp/sjalvmord-i-sverige-0